VB-Groep

Nieuwbouw basisschool Den Doelhof Meijel

Plaats Meijel
Opdrachtgever Stichting Katholiek Basisonderwijs Meijel
Programma Sloop en nieuwbouw Kindcentrum
Bekijk alle gegevens

Energieneutraal en duurzaam Kindcentrum

In opdracht van Stichting Katholiek Basisonderwijs Meijel hebben wij de sloop met een omvang van 3.650 m2 van een bestaand schoolgebouw en de volledige nieuwbouw van basisschool Den Doelhof inclusief een gedeelte van de nieuwbouw voor de Stichting Kinderopvang Meijel (SKM) gerealiseerd. De school en kinderopvang vormen één kindcentrum in het centrum van het Peeldorp Meijel (gemeente Peel aan de Maas).

Het voormalige schoolgebouw dateerde uit 1978 toen er in een middelbare school in gevestigd werd. Vanaf 1998 kwam het gebouw na een renovatie vrij voor de toenmalige basisscholen uit Meijel (St. Jozefschool en Aen den Mortel) die samengevoegd zijn tot Den Doelhof. In 2015 is door de gemeente Peel en Maas een besluit genomen waarin vastgelegd is dat de Stichting Katholieke Basisonderwijs Meijel (SKBM) een nieuwe school mocht bouwen omdat het huidige gebouw niet meer aan de eisen voldeed. Zowel bouwfysisch niet en qua aansluiting bij de onderwijsvisie evenmin.

Energieneutraal en duurzaam

De begane grond is uitgevoerd in traditioneel metselwerk, de verdieping in houtskeletbouw (HSK), met een warme, natuurlijk afwerking. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt geweest bij dit geslaagde project. Gekozen is voor een compact gebouw, gasloos en hoge isolatievoorwaarden, warmtepompen en vloerverwarming. In combinatie met zo'n 190 PV-panelen resulteert dat in een energieneutraal gebouw. Een via CO2 -meting gestuurde ventilatie garandeert een frisse, gezonde leeromgeving en het sedumdak is gunstig voor waterbeheer en ecologie. Verder werkt houtskeletbouw niet alleen snel, maar is het ook een zeer duurzame bouwmethodiek. Het toegepaste FCS-hout is een onuitputtelijke grondstof, afkomstig uit speciaal daarvoor beheerde bossen, met meer aanplant dan oogst. Daarnaast neemt hout de groei van CO2 op. Het kent een lange levensduur, is makkelijk te hergebruiken en isoleert uitstekend.

De 2-laagse nieuwbouw is ca. 2.647 m2 bruto vloeroppervlak. Het gedeelte vervangende nieuwbouw heeft een omvang van ca. 67 m2 bruto vloeroppervlak. Het gedeelte vervangende nieuwbouw op de begaande grond verbindt de nieuwbouw van de school met het bestaande gebouw van SKM, hierdoor ontstaat één Kindcentrum. Aan de buitenzijde van het gebouw is tevens een fietsenstalling gerealiseerd.

Flexibel inzetbare ruimten

Een goed schoolgebouw ondersteunt de onderwijsvisie van de school. Het nieuw ontwerp kent geen traditionele klaslokalen, maar grotere units die flexibel kunnen worden ingezet, afhankelijk van het moment en de onderwijsvorm. Een ruimtelijk concept.

Projectdetails

Plaats Meijel
Opdrachtgever Stichting Katholiek Basisonderwijs Meijel
Programma Sloop en nieuwbouw Kindcentrum
Architect DMV Architecten Kerkrade
Bouwdirectie KS Bouwmanagement Heerlen