VB-Groep

Verduurzaming Veliahof Maastricht

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Servatius
Programma 178 appartementen verduurzamen
Bekijk alle gegevens

Groot onderhoud 178 appartementen

In opdracht van woningcorporatie Servatius gaan wij 178 appartementen aan de Veliahof te Maastricht opknappen, verduurzamen, veiliger en comfortabeler maken. Het woonplezier van de bewoners wordt verbeterd en toekomstbestendig gemaakt. Naast de 178 appartementen, wordt ook het gebouw volledig aangepakt. Van gevel tot entree, van liftschachten tot aan de openbare ruimtes.

Levensloopbestendig wonen

De woningen en het woongebouw worden aangepast zodat de bewoners nu én in de toekomst met plezier en op een veilige manier kunnen blijven wonen.

 • De woningen worden drempelloos opgeleverd (dorpels minder dan 20 mm en rolstoeltoegankelijk).
 • De galerij- en balkon vloeren zullen worden verhoogd.
 • Balkon hekken worden vernieuwd en leuningen verhoogd.
 • In de nieuwe badkamer is een inloopdouche zonder opstap.
 • Een zwevend toilet met hoge zit.
 • Thermostatische douchekraan en 'eenhendelmengkranen' bij de was- en spoelbakken worden gerealiseerd.
 • Alle galerijdeuren openen en sluiten automatisch.

Daarnaast worden de keuken en het toilet volledig vervangen. Naar smaak en eigen besluit heeft de bewoner de keuze om aanvullende opties toe te voegen aan de keuken.

Duurzame appartementen met lagere energielasten

De energiekosten worden door de aanpassingen en renovatie een stuk lager. Zo wordt er in het hele gebouw gewerkt aan de isolatie. De dakisolatie wordt naar nieuwbouw normen gebracht en de bergingen krijgen plafondisolatie. Deze wordt aangebracht onder de eerste woonlaag. Ook de woningen krijgen een degelijke gevelisolatie. De spouwmuren van de kopgevels worden geïsoleerd en er worden goed geïsoleerde gevelpuien met nieuwe ramen en deuren aan de galerij- en balkonzijde aangebracht. Allemaal met triple glas. Andere woningvoorzieningen worden gerealiseerd om de woning zo duurzaam mogelijk te maken:

 • De luchtkwaliteit in de woning wordt verbeterd door de installatie van een individuele CO2 gestuurde mechanische ventilatie box.
 • In de slaapkamers en woonkamers worden CO2-sensoren geïnstalleerd.
 • De groepenkast wordt vernieuwd en de huisaansluitingen verzwaard.
 • De appartementen worden geschikt gemaakt voor elektrisch koken. Zo vervalt de dure gasaansluiting.

De woningen krijgen hierdoor gemiddeld energielabel B.

Op het dak worden zo'n 288 zonnepanelen geïnstalleerd voor de algemene stroomvoorzieningen van het complex en de liften. De verlichting in de algemene ruimten, galerijen en trappenhuis worden vervangen door ledverlichting.

Veliahof in een nieuw jasje

De gevel wordt opgefrist. Dit doen wij door de gemetselde gevels te repareren waar nodig en goed te reinigen. Daarna worden de gevels waterafstotend gemaakt. Alle betonnen onderdelen worden geschilderd. Het gebouw krijgt een nieuwe entree voorzien van nieuwe brievenbussen en videofoon-installatie. Aan de achterzijde van de entree komt een ruimte om scootmobielen veilig te stallen. De hekwerken van de balkons worden vervangen door glaspanelen, waardoor de algemene uitstraling van de balkons aan de buitenkant worden verfraait. Bovendien worden inbraakwerende voorzieningen aangebracht aan de woningen en het gebouw. Deze voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit houdt o.a. in:

 • De nieuwe ramen en buitendeuren hebben veilig, inbraakwerend hang- en sluitwerk.
 • Plaatsen van rookmelders in iedere woning.
 • Op inbraakgevoelige plekken wordt de verlichting verbeterd.
 • Brandwerende maatregelen worden getroffen door het hele gebouw.
 • Door de nieuwe videofoon-installatie kunnen bewoners via een videoscherm zien wie voor de deur staat.

Als laatste worden de asbesthoudende vensterbanken en balkonschotten op veilige wijze verwijderd. De woningen zijn na deze aanpassing volledig veilig. Schilderwerk wordt verricht en alle liften worden vernieuwd.

Bewonerscommunicatie

Uiteraard houd Smeets Bouw rekening met de mogelijke hinder die deze grote renovatie met zich mee brengt. Onze mensen hebben ervaring met grote renovatieprojecten in de bestaande woonomgeving. Zo worden periodes van overlast zo kort mogelijk gehouden, en beperken we de geluidsoverlast tot het minimum. Bovendien hebben onze mensen de juiste skills om in een bewoonde situatie op een veilige- en sociale manier te werk te gaan. Smeets Bouw werkt ook met een huurderscoach die het directe contact met de bewoners waarborgt gedurende het hele traject. Een vertrouwd gezicht én luisterend oor voor alle bewoners.

Werken middels drie bouwstromen:

 • Verticale bouwstroom: de werkzaamheden die in de woning plaatsvinden, zoals het renoveren van de badkamer, keuken, toilet en leidingwerken, worden verticaal uitgevoerd. Alle woningen boven elkaar worden in één keer aangepakt. Tijdens de renovatie van de badkamer, keuken en toilet, kunnen bewoners tijdelijk in een wisselwoning in de Veliahof terecht.
 • Horizontale bouwstroom: de werkzaamheden aan de buitenkant, zoals het plaatsen van de nieuwe kozijnen, vloerophogingen en balkonhekwerken worden horizontaal uitgevoerd. De woningen op dezelfde galerij-verdieping worden in één keer aangepakt.
 • Afwerking: het realiseren van de nieuwe entree, scootmobielruimte, renoveren van de liften en het maken van de scootmobielruimte wordt op het laatste gerealiseerd.

Projectdetails

Plaats Maastricht
Opdrachtgever Servatius
Programma 178 appartementen verduurzamen
Architect Jules Beckers Architecten