VB-Groep

Renovatie in quarantainegebied Huis ter Heide

Plaats Zeist
Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
Programma Renovatie vier legeringsgebouwen

Het opknappen van barakken op defensieterrein Huis ter Heide bij Zeist

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) kreeg eind 2018 de opdracht om vier legeringsgebouwen, die nog in redelijke staat waren, te renoveren. Ook moest er, om de stroomvoorziening op het terrein te verbeteren, een nieuwe transformator op het terrein worden geplaatst. In de zomer van 2019 startte de realisatie. De werkzaamheden? Onder andere nieuwe vloeren leggen, wanden sauzen, en het kitwerk vernieuwen in de badkamers.

Aanpak

Een recht toe recht aan klus, dachten Volker Wytzes van Van Miltenburg Bouw & Onderhoud en locatie manager Chris Scholten van Defensie. Totdat begin februari 2020 Nederland burgers terughaalde uit Wuhan, de stad in China waar de corona pandemie begon. Een deel van de evacués uit Wuhan werd tijdelijk opgevangen in Huis ter Heide. En daar bleef het niet bij. Het legerkamp werd ook aangewezen als quarantainegebied voor militairen die op uitzending gingen. Tijdens de klus logeerden soms meer dan driehonderd militairen op het terrein.

Ondanks dat in maart 2020 nog niet duidelijk was wat het coronavirus precies zou doen, gingen de werkzaamheden door (natuurlijk volgens de huidige maatregelen). De barakken zouden aanvankelijk één voor één leeggehaald worden zodat de aannemer er aan de slag kon. Na zo’n vier maanden zou het gebouw dan weer vrij worden gegeven, waarna de volgende aan de beurt was. Maar dat plan werkte niet meer. Elk gebouw zat vol met mensen in quarantaine.

Zonder het samenspel tussen Defensie en Van Miltenburg Bouw & Onderhoud was het nooit gelukt om het project af te ronden. Elkaars problemen begrijpen en dan gezamenlijk een oplossing vinden. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De goede sfeer leidde er toe dat iedereen bereid was extra stappen te zetten voor een beter eindresultaat. Zo bleek tijdens de renovatie van een van de gebouwen dat de buitenkant verouderd was. Buitenschilderwerk stond echter nog niet op de planning.

Van Miltenburg Renovatie Huis ter Heide

Foto: Rob Acket. Op de foto v.l.n.r.: Volker Wytzes van Van Miltenburg Bouw & Onderhoud, Locatie manager Chris Scholten van Defensie en Alinda Driesen van Rijksvastgoedbedrijf bij een van de gerenoveerde gebouwen op defensieterrein Huis ter Heide in Zeist.