4 maart 2024
Toen het Stadshuis in Nieuwegein in 2012 officieel werd geopend, oogstte het ontwerp van het Deense architectenbureau 3x Nielsen veel lof. Groots, modern, imposant! “Maar gaandeweg bleek het gebouw minder goed te werken dan destijds beoogd,” opent Arjan Verboom. “We transformeren het nu naar een echt Stadshuis. Een fijne, gastvrije ontmoetingsplek, waar mensen makkelijk binnenlopen en graag willen zijn.”
Arjan Verboom is vastgoedadviseur bij Republiq, het bureau dat door de gemeente werd gevraagd de projectleiding op zich te nemen. “Het Stadshuis is oorspronkelijk bedacht als centrum voor de gemeente, de bibliotheek en andere maatschappelijke partijen, boven een gezellige en levendige passage met winkeltjes en terrasjes. Maar zover is het nooit gekomen. Het is neergezet tijdens de financiële crisis, gevolgd door de coronacrisis. De commerciële bedrijvigheid die men in gedachten had, kwam er helaas niet. Stapte je het gebouw binnen, dan betrad je een soort niemandsland en het was zoeken waar je zijn moest. De balies van de gemeente begonnen pas op de eerste verdieping en de meest publieke functie – de bibliotheek – zat zelfs op de tweede verdieping verstopt.”
Op zoek naar een nieuw concept
De gemeente ging samen met de andere gebruikers van het gebouw op zoek naar een nieuw concept dat de zakelijke en weinig uitnodigende omgeving moest veranderen in een meer intieme, aantrekkelijke plek voor alle Nieuwegeiners. Een concept waarbij de meest publieke functies op de begane grond zouden komen. Functies die meer privacy vragen of die alleen op afspraak toegankelijk zijn, zouden hoger in het gebouw worden ondergebracht. Met niet veel meer dan een ruimtelijke schets werd Republiq verzocht de projectleiding op zich te nemen.
De opdracht was tweeledig, licht Arjan toe. “Het creëren van een gezellige huiskamer voor Nieuwegein. Plus het optimaal benutten van de ruimte en het wegnemen van mogelijke drempels door het mixen van verschillende functies. In de nieuwe situatie zie je namelijk niet meer of iemand voor een uitkering aanklopt of zijn rijbewijs komt verlengen.
Constructief en voortvarend bouwteam
Een ambitieus project, waarvoor fors moet worden verbouwd, verplaatst en verschoven. Na een Europese aanbesteding werd Van Miltenburg Bouw & Onderhoud gevraagd in het bouwteam zitting te nemen. Met als partners installateur Limpid Blue en interieurbouwer Stonepark. Een keuze die vooral was gebaseerd op het plan van aanpak en de wijze waarop het risicomanagement zou worden ingericht. “Dat, plus het vertrouwen dat Van Miltenburg in staat is al in de ontwerpfase de kennis en expertise in te brengen die dit uitdagende project nodig heeft.”
En uitdagend is het op meerdere fronten. Het gebouw is destijds als een maatpak ontworpen en daardoor weinig flexibel. Zeker in installatietechnische zin. Het ontwerp is uitermate complex en kent nauwelijks rechte wanden. Het hele project ligt onder een politiek vergrootglas (“Zoveel geld investeren in een gebouw dat krap 10 jaar geleden is opgeleverd?!”). En alsof dat alles nog niet genoeg uitdagingen met zich meebracht, kwam daar nog eens een explosieve stijging van bouwkosten overheen, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Arjan: “Na de gunning zijn we met het hele bouwteam gaan onderzoeken hoe we er een budgettaire mouw aan konden passen. Samen hebben we dusdanige optimalisatiemogelijkheden gevonden om, in combinatie met gemeentelijke indexatie, het project toch haalbaar te krijgen. Van Miltenburg heeft daarin heel constructief en voortvarend geschakeld.”
Uitnodigende entree
In de zomer van 2023 startte het uitvoerende werk, dat naar verwachting eind volgend jaar zal zijn voltooid. De eerste stap in een totale transformatie. Als je straks binnenkomt, betreed je een gezelliger en huiselijker atrium waarin meteen een enorme boekenkast opvalt. Arjan: “Die kast komt over drie verdiepingen terug, als verbindend element. Deze bevat niet alleen de collectie van de bibliotheek, maar geeft als ruimtelijk element ook richting, scheidt functies, creëert hoekjes, nisjes en doorgangen.” Op de begane grond komen ook een leescafé met podium, het Vrijwilligershuis en de jongerenexperience; een plek waar jongeren kunnen chillen of samen met een welzijnswerker aan de slag gaan.”
Mix van functies
De 3D ‘maakplaats’ van de bibliotheek en toeristische en historische informatie over Nieuwegein, komen op een tweetal entresols. Op de eerste verdieping vinden we straks het consultatiebureau van de GGD. Een besloten functie die we als het ware hebben ‘ingepakt’ met de jeugdafdeling van de bieb. Met een jeugdplein, een mini-theater, lees- en studieplekken. Verder uiteraard balies van de gemeente en andere partners.
Op de tweede verdieping ligt de focus op werk en persoonlijke ontwikkeling. Er komt onder meer een ontwikkelplein met tribune en de taalsalon van de bibliotheek vindt er een plek. En ook hier veel zitjes en nisjes in een huiskamerachtige setting.
In deze nieuwe omgeving willen de maatschappelijke partners hun dienstverlening nog meer op elkaar afstemmen, om samen inwoners beter te kunnen ondersteunen. Bovendien is er meer ruimte voor activiteiten voor én door Nieuwegeiners – van leerzame workshops over geld of gezondheid tot het beleven van kunst en cultuur.
Spannende en complexe klus
“Het is een enorme klus die we moeten klaren,” verzekert Arjan. “De uitdaging is niet alleen het gebouw te voegen naar het nieuwe concept. Via maatwerk meubilair en zorgvuldige inrichting moeten we de sfeer en functionaliteit creëren die ieder voor ogen staat.” Genoeg te doen dus voor Van Miltenburg en partners. Zorgvuldig rekening houdend met de veiligheid en het welbevinden van personeel en bezoekers tijdens de werkzaamheden. In een meer dan uitdagende omgeving, hartje Nieuwegein, in het Stadshuis, midden in een winkelgebied, boven op een parkeergarage, op een plek waar elke zaterdag de markt plaatsvindt. Binnen dat kader van uitdagingen en beperkingen moet het binnenwerk worden gesloopt, moeten installaties verplaatst en vervangen en een heel nieuw interieur gebouwd, met veel ambachtelijk timmerwerk.
Onbetwist huzarenstuk wordt de realisatie van een 25 meter lange brugconstructie in het pand, die verschillende ruimten en functies met elkaar verbindt. Daarvoor wordt via BIM point clouds het hele gebouw driedimensionaal in beeld gebracht, zodat zeker is dat de constructie straks tot op de millimeter nauwkeurig past. “Het is op alle fronten een spannende en complexe klus,” besluit Arjan. “Maar ik weet dat we met dit bouwteam een fantastisch resultaat zullen neerzetten. Een warm thuis voor alle inwoners van Nieuwegein.”
Transformatie Stadshuis Nieuwegein
Van imposant stadhuis naar gastvrij Stadshuis. Lees meer over de binnenstedelijke transformatie op de projectpagina.