VB-Groep

Transformatie monumentale Hoeve Overhuizen

Plaats Bocholtz
Opdrachtgever MeanderGroep
Programma Zorgboerderij 52 individuele kamers
Bekijk alle gegevens

Van kantoorpand naar zorgboerderij

De monumentale Hoeve Overhuizen heeft al een aantal bestemmingen gekend. In 2009 werd de hoeve gerenoveerd en uitgebreid met een driedaagse nieuwbouw. Toen werd het een zorghotel. In 2013 vond een transformatie plaats van zorghotel naar kantoorpand, waar Rabobank zich vestigde. Uiteindelijk kocht in MeanderGroep de hoeve om hier een zorgboerderij te realiseren voor verpleeghuiszorg met intramurale zorg. Het laatste hebben wij in opdracht van MeanderGroep gerealiseerd.

Voormalige functies terughalen

Ooit was de hoeve al een zorghotel. De voormalige functies zijn door de transformatie naar kantoorpand verloren gegaan. Toch hebben wij veel functies teruggebracht in oude staat. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk materialen en aspecten hergebruikt. Door de transformatie van kantoorpand naar zorgboerderij realiseerden wij 55 zorgkamers en vijf algemene huiskamers voor de bewoners. Daarnaast hebben we ook gemene ruimtes van opslag, voor personeel en verzorgingsruimtes gebouwd. In elke stap van de transformatie werd gekeken op welke wijze aspecten hergebruikt- of voormalige functies teruggebracht konden worden uit zowel de nieuwbouw (gerealiseerd in 2009) als de monumentale hoeve. De woonboerderij biedt in totaal 52 individuele kamers, met eigen sanitair en voldoet aan de hedendaagse normen met betrekking tot de leefbaar- en werkbaarheid voor de bewoners en zorgpersoneel.

Zorgkamers met innovatieve badkamer

Elke zorgkamer is uitgerust met een innovatieve badkamer. De wanden van de badkamer kunnen volledig opendraaien. In open positie ontstaat er meer ruimte voor zowel de bewoner als de zorgverlener. Mocht een bewoner aan bed gebonden zijn, kan men de badkamer alsnog gebruiken. De badkamer is verder uitgerust met een brede, lage wastafel, elektra en sanitaire aan- en afvoeren. Met de innovatieve badkamer investeert Meander in de kwaliteit van zorg en kunnen zij ook deze zorg in stand houden. Daarnaast anticiperen zij hiermee op de toenemende en zwaardere zorgvraag.

Projectdetails

Plaats Bocholtz
Opdrachtgever MeanderGroep
Programma Zorgboerderij 52 individuele kamers
Architect Widdershoven architecten