VB-Groep

Renovatie 172 appartementen Molenwei Heerlen

Plaats Heerlen
Opdrachtgever Weller
Programma Verduurzaming 172 appartementen
Bekijk alle gegevens

Hoogbouw renovatieconcept succesvol herhaald

Never change a winning team. Vanuit die gedachte vertrouwde woningcorporatie Weller aan Smeets de opdracht toe om 172 appartementen in complex Molenwei in Heerlen te renoveren en te verduurzamen. Sven Lennertz, projectleider Vastgoed bij Weller: “Bij HogerOP Heerlerbaan - een vergelijkbaar project, maar dan met ruim 400 woningen – hadden we al uitstekend samengewerkt. De keuze om wederom met Smeets aan tafel te gaan voor de planvorming voor de verduurzaming van de Molenwei flat was dan ook voor de hand liggend.” En dus werd het succesvolle ‘bouwteam’ – Smeets, Helwig, Jules Beckers Architecten – opnieuw opgetuigd om het beproefde renovatieconcept te herhalen.

Project Molenwei startte vanuit verschillende overwegingen. Het complex uit 1972 voldeed uiteraard bij lange na niet aan de huidige energetische eisen en diende naar label A of B te worden getild. Daarnaast bestond de dringende wens om de toegankelijkheid van het gebouw en de woningen te verbeteren. Lennertz: “Om de toegankelijkheid van de woning te verbeteren, zijn de galerij- en balkonvloeren opgehoogd. Dat resulteerde natuurlijk ook in een hogere balustrade. Verder is het hele complex meer levensloopbestendig gemaakt. We hebben het intercomsysteem vernieuwd, algemene toegangsdeuren van elektronische bediening voorzien, beneden ruimte gecreëerd voor het stallen en opladen van scootmobielen. Kortom, we hebben van Molenwei een comfortabele en veilige plek gemaakt, waar onze huurders de komende 25 jaar weer fijn kunnen wonen.”

Gevel vervangen in een halve dag

De werkzaamheden in de woningen waren vrij beperkt. De meterkast werd vervangen, er kwamen Perilex aansluitingen voor elektrisch koken en nieuwe intercomsystemen. Vanwege de vervanging van de kozijnen dienden ook de vensterbanken en de aftimmering rondom de kozijnen te worden vernieuwd. Bewoners hoefden voor deze werkzaamheden hun huis niet uit. Ook niet tijdens het vervangen van de voor- en achtergevel. Hiervoor werden prefab puien geleverd die in de fabriek al van HR++ glas waren voorzien. Het kost niet meer dan een halve dag per pui om deze te plaatsen. De elementen kunnen zo tegen het bestaande kozijn worden gezet, waarvan enkel de draaiende delen worden weggehaald. Nieuwe stelkozijnen zijn daarmee niet nodig en mogelijk asbesthoudend materiaal kan gewoon blijven zitten. Een snelle, voordelige en duurzame oplossing.

Begeleiding bewoners

De overlast bleef dus beperkt. Voor wie toch even de drukte wilde ontvluchten, waren twee rustwoningen ingericht. René Nijpels, huurderscoach bij Smeets: “Zo’n project heeft behoorlijk wat impact op het leven van bewoners. Zeker als het om wat oudere mensen gaat. Daarom zijn goede begeleiding en duidelijke, eerlijke communicatie zo belangrijk. Bij dit project heb ik dat samen met de bewonersbegeleider van Weller opgepakt. In andere gevallen laat de opdrachtgever die begeleiding aan ons over, maar samen sta je toch een stukje sterker. Je kunt dan ook sneller schakelen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met zelf aangebrachte voorzieningen. Dat is uiteindelijk iets wat de corporatie beslist. Maar als er iets kleiners moet worden opgelost, doe ik dat natuurlijk meteen zelf. Een gordijn wegnemen, lamellen ophangen, een kastje versjouwen. Kleine moeite, groot gebaar.”

Wordt vervolgd …

De bewoners van Molenwei zijn erg te spreken over hun nieuwe thuis. Hun energielasten gingen flink omlaag, hun woning is een stuk comfortabeler en veiliger en het hele flatgebouw heeft een nieuwe frisse, eigentijdse uitstraling. Mede dankzij de vernieuwde entree die – als onderdeel van Smeets’ hoogbouw-renovatieconcept – werd getransformeerd naar een lichte, open en gastvrije ontvangstruimte. “Het hele project is naar tevredenheid verlopen,” besluit Lennertz. “Aan het succes van HogerOP Heerlerbaan en de Molenwei wordt momenteel dan ook weer een vervolg gegeven door Weller. Het bouwteam is onlangs gestart met de verduurzaming van het appartementencomplex Albert Schweitzer in Brunssum, waar 80 woningen op een vergelijkbare manier worden aangepakt. Wordt vervolgd dus!”

Projectdetails

Plaats Heerlen
Opdrachtgever Weller
Programma Verduurzaming 172 appartementen
Architect Jules Beckers Architecten