VB-Groep

Nieuwbouw Emmalaan Roermond

Plaats Roermond
Opdrachtgever Wonen Zuid
Programma 16 grondgebonden woningen en 28 zorgappartementen
Bekijk alle gegevens

Bouwen voor woningbouw en de zorg op een plek

Aan de Emmalaan in Roermond realiseren wij 28 zorgappartementen voor SGL en 16 grondgebonden woningen voor Wonen Zuid. De Emmalaan ligt in ‘t Roermondse Veld. Een fijne volkswijk die al meer dan 100 jaar oud is, waar jong en oud samen wonen en leven. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende beschikbare en betaalbare woningen zijn en blijven. In een aantal straten rondom de Emmalaan is er nu sprake van gedeeltelijke leegstand. Zoals aan de Prins Bernhardstraat, Burg. Steinwegstraat en de Koninginnelaan. Daarnaast ligt aan de Emmalaan een braakliggend terrein.

Nieuwbouw

Op deze plek realiseren wij tien levensloopbestendige woningen en zes eengezinswoningen. De levensloopbestendige woningen worden gebouwd met als doel er zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen, ook als de levensomstandigheden veranderen door bijvoorbeeld ouderdom, ziekte of een handicap in het gezin. Op de begane grond bevinden zich niet alleen de keuken en woonkamer, maar ook de slaapkamer en de badkamer. Op de eerste verdieping bevindt zich een tweede slaapkamer. In de tuin komt een losse, vrijstaande berging. Alle woningen worden gasloos en worden voorzien van een luchtwarmtepomp, een warmte terugwinningsinstallatie en zonnepanelen. Duurzame en betaalbare woningen die klaar zijn voor de toekomst.

Bouwen voor de zorg

In samenwerking met Wonen Zuid en SGL bouwen wij een woonzorgcentrum, waar de 28 zelfstandige zorgappartementen, een logeerappartement en een gezamenlijke woonkamer en stilteruimte gehuisvest worden. Hier wonen straks mensen met een zorgvraag: zelfstandig, naar hun eigen wensen en mogelijkheden én in hun vertrouwde wijk en omgeving. Om deze kwetsbare doelgroep te helpen, heeft Wonen Zuid de samenwerking opgezocht met SGL. Vanwege de nauwe samenwerking tussen Wonen Zuid, SGL en Smeets Bouw realiseren we zorgappartementen afgestemd op de woonbehoeften van de toekomstige bewoners én medewerkers.

Woonwensen van de toekomstige bewoners en medewerkers bepalend

De nieuwbouw wordt volledig gebouwd volgens de laatste nieuwe ontwikkelingen en zorgtechnologie. Het zelf kunnen openen van deuren en gordijnen, het zelf kunnen regelen van de verlichting en zorgtechnologie op maat om de medewerkers te ontzorgen én bewoners een grote mate van zelfstandigheid te geven. De woonwensen van de toekomstige bewoners én medewerkers zijn bepalend voor het daadwerkelijke eindresultaat. Hun mening doet er echt toe. Het wordt natuurlijk ook hun thuis.

Daarom betrekken we medewerkers en bewoners middels een 'wekelijkse bouwgroep'. Daarnaast worden de vorderingen van de nieuwbouw elke maand gedeeld in het bewonersoverleg. De cliënten waren bijvoorbeeld niet zo enthousiast over de Franse balkons in het oorspronkelijke ontwerp, omdat deze op ooghoogte van de rolstoelcliënten zouden uitkomen en daarmee het uitzicht belemmerden. De architect werd uitgenodigd en cliënten deden hun verhaal. Het ontwerp werd aangepast. En zo gaat het met alles; er wordt écht geluisterd en samen gewerkt. Bewoners moeten deels zelf kunnen beslissen hoe zij willen wonen, aldus Denise Moonen (teamleider woonzorgcentrum SGL).

VB ID woonconcepten

Woonconcepten, gefundeerd op vooraf bedachte oplossingen, die we proactief, projectoverstijgend en doelgroepgericht ontwikkelen.

Bekijk de VB ID woonconcepten

Projectdetails

Plaats Roermond
Opdrachtgever Wonen Zuid
Programma 16 grondgebonden woningen en 28 zorgappartementen
Architect Metz architecten