VB-Groep

Groot onderhoud Rootstraat Oss

Plaats Oss
Opdrachtgever BrabantWonen
Programma Renovatie 69 grondgebonden huurwoningen

Technische én sociale opgave bij groot onderhoud in Oss

In de wijk Vlashoek in Oss is in opdracht van BrabantWonen groot onderhoud aan 69 woningen uitgevoerd. Bij 12 woningen was dit enkel het noodzakelijke onderhoud. De grondgebonden woningen uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw zijn helemaal verduurzaamd. Ook de begeleiding van huurders maakte deel uit van de opdracht.

De uitdaging bij dit groot onderhoud- en verduurzamingsproject was zowel van technische als van sociale aard. Het ging om verschillende typen woningen, verspreid door de wijk, die afhankelijk van de kwaliteit en het toekomstperspectief min of meer individueel op maat werden aangepakt.

Binnen en buiten

De werkzaamheden vonden plaats in twee fasen. In de eerste fase werd de schil aangepakt: werkzaamheden bestonden uit voegwerk, gevelreiniging, vervangen van kozijnen en deuren, vervangen van het hang- en sluitwerk, en spouwmuren na-isoleren. Ook de daken zijn geïsoleerd en van nieuwe dakpannen voorzien, hemelwaterafvoer is vervangen en losgekoppeld van het riool en in sommige woningen diende ook asbesthoudend dakbeschot te worden verwijderd. In de tweede fase werd de binnenkant van de woningen aangepakt: badkamers, keukens en toiletten werden vernieuwd, mechanische ventilatie aangelegd en waar nodig werd elektra vernieuwd.

Belangrijke rol huurderscoach

Ook de sociale opgave werd door BrabantWonen aan Huybregts Relou toevertrouwd. Onze huurderscoach was onderdeel van het bouwteam. Zij maakte kennis met de bewoners en schakelde met hen om zo goed mogelijk in te schatten hoe huurders tegenover de aanpak van hun woning stonden en wat aan begeleiding nodig was. De coach informeerde, overtuigde en nam waar mogelijk weerstand en zorgen weg.

Voorzieningen voor bewoners

De huurderscoach regelde een aantal voorzieningen om de werkzaamheden voor de bewoners minder belastend te maken. Er werden woningen ingericht om huurders op te vangen wanneer het tijdens werkzaamheden binnenshuis niet mogelijk was thuis te blijven. Huurders konden ook terecht in de ingerichte rustwoning om in gesprek te gaan met de coach.

Wordt vervolgd

Alle bewoners waren uiteindelijk enorm tevreden met het resultaat. En ook de woningcorporatie, die gaandeweg het traject onderzocht hoe zij in de toekomst de samenwerking met vaste ketenpartners wil inrichten. Een tweede project met nog eens 20 woningen in de wijk staat op de agenda.

Inleven en aandacht geven, dáár gaat het om

Nieuwsgierig naar onze aanpak op zowel technisch als sociaal vlak? Lees het interview over de Rootstraat e.o. in Oss.

Lees interview

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud, door te kiezen voor een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO