VB-Groep

Plaatsing loopbrug in Stadshuis Nieuwegein

26 maart 2024

Het Stadshuis van Nieuwegein ondergaat een transformatie tot een gastvrije ontmoetingsplek, waar inwoners en bezoekers van de stad zich welkom voelen. Als onderdeel van deze vernieuwing worden op twee verdiepingen loopbruggen geïnstalleerd. Deze loopbruggen, opgehangen aan kolommen, doorsnijden het atrium van het gebouw en verbinden verschillende ruimten en functies met elkaar.

De plaatsing van de loopbruggen vormt een complexe uitdaging. “Een 25 meter lange brug transporteer je niet 1, 2, 3 naar binnen” aldus Marcel Temming, Projectleider bij Van Miltenburg Bouw & Onderhoud. De oplossing werd gevonden in het zorgvuldig engineren van de loopbrug in delen. De loopbrug kan nu in stukjes ‘via de voordeur’ naar binnen worden gebracht. Binnen wordt de brug in circa vier weken in het werk opgebouwd. Om de constructie tot op de millimeter nauwkeurig te plaatsen is met behulp van een point cloud het hele gebouw eerst driedimensionaal in beeld gebracht. Op basis daarvan heeft de engineering plaatsgevonden. Precisiewerk wat Marcel en zijn collega’s maar wat graag uitvoeren. “Zulke complexe uitdagingen maken ons werk juist leuk!”

Naast de loopbruggen zelf zorgt de ligging van het Stadshuis ook voor de nodige (logistieke) uitdagingen. Het Stadshuis ligt midden in het winkelcentrum, boven op een parkeergarage en pal naast het theater. De gehele transformatie vraagt dan ook om nauwkeurige fasering, planning en uitvoering. Bovendien blijft het pand tijdens de verbouwing in gebruik door de gemeente en meerdere huurders, wat extra uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en het beperken van overlast.

De transformatie van het Stadshuis naar een gastvrije omgeving is een ambitieus project, waarbij het oorspronkelijke ontwerp van architectenbureau 3XN wordt herzien om een meer uitnodigende en functionele ruimte te creëren. Het nieuwe concept omvat onder andere een huiselijke inrichting op de publiek toegankelijke verdiepingen, verspreiding van de bibliotheekcollectie over drie verdiepingen, en de integratie van verschillende sociale en maatschappelijke diensten.

De plaatsing van de loopbruggen markeert een belangrijke mijlpaal in dit ambitieuze project, dat naar verwachting eind 2024 is voltooid.

Transformatie Stadshuis Nieuwegein

Van imposant stadshuis naar gastvrij Stadshuis. Lees meer over de binnenstedelijke transformatie op de projectpagina.

Lees meer