VB-Groep

Circulariteit en hergebruik vanuit passie en overtuiging

10 april 2024

Van Miltenburg geeft vanuit een intrinsieke motivatie invulling aan circulariteit en hergebruik. Om verspilling tegen te gaan en de gemeenschap te dienen. Zo komt resultaat samen.

In de huidige maatschappij is duurzaamheid een belangrijk aspect. We worden als bedrijf aangespoord om circulaire praktijken te omarmen, waarbij hergebruik en minimalisatie van afval centraal staan. Bij Van Miltenburg geven we hier ruimschoots invulling aan. Niet vanuit een verplichting maar vanuit passie en overtuiging dat er meerwaarde kan worden gecreëerd uit bestaande materialen. Door deze passie te combineren met maatschappelijke lokale betrokkenheid zijn we ook betekenisvol voor specifieke gebruikers, eigenaren en omgeving.

Een concreet voorbeeld van deze aanpak is te vinden in het Stadshuis van Nieuwegein, waarbij plafondplaten uit de trouwzaal zijn gedemonteerd en hergebruikt in de gang van de Voedselbank in Leerdam. De Voedselbank ervaart de hulp als een zegen, aangezien zij financiële middelen liever besteden aan armoedebestrijding dan aan het opknappen van hun locatie. Van Miltenburg steunt op haar beurt lokale initiatieven en laat tegelijkertijd goede materialen niet zomaar verloren gaan.

Het is zonde om goed bruikbare materialen geen tweede leven te geven. Vooral als dat op plaatsen kan waar ze dat goed kunnen gebruiken.
Cor van Dijk, Werkvoorbereider

Als vrijwilliger betrokken bij de Voedselbank Leerdam en werkzaam bij Van Miltenburg, kijkt werkvoorbereider Cor van Dijk al jarenlang naar mogelijkheden om hergebruik en circulariteit te bevorderen. “Ik ben van mening dat we verspilling moeten tegengegaan”, aldus Cor. “Het is toch zonde om goed bruikbare materialen geen tweede leven te geven. En vooral als dat op plaatsen kan waar ze dat goed kunnen gebruiken.”

Het voorbeeld in Leerdam staat niet op zichzelf. Ook de armaturen van het project Nimeto en spotjes uit het voormalige kantoorpand van Van Miltenburg kregen een tweede leven bij maatschappelijke instellingen. Van Miltenburg voorziet niet alleen in de materialen. De medewerkers van Van Miltenburg monteren de materialen vaak ook geheel vrijwillig, in de avonduren en of weekenden. Dergelijke initiatieven laten zien dat circulariteit en hergebruik niet alleen op grote schaal mogelijk zijn, maar ook dichtbij kunnen worden toegepast. Op kleine schaal en op lokaal niveau.

Inmiddels heeft Van Miltenburg lokaal bekendheid verworven met deze manier van werken. Zo zijn ze onlangs benaderd door het plaatselijke uitvaartcentrum met de vraag of zij een volgende keer in aanmerking kunnen komen voor uitkomende plafondplaten. En volgens Cor is de verwachting dat Van Miltenburg hierin binnen enkele maanden kan voorzien.

Transformatie Stadshuis Nieuwegein

Van imposant stadshuis naar gastvrij Stadshuis. Lees meer over deze binnenstedelijke transformatie.

Bekijk de projectpagina