VB-Groep

Nieuwbouw zorgcomplex Valkenheim Valkenburg

Plaats Valkenburg
Opdrachtgever Sevagram
Programma PG-locatie met 38 zorgwoningen
Bekijk alle gegevens

Uitbreiding met 38 zorgwoningen

Voor de bestaande PG- locatie Valkenheim hebben wij de nieuwbouw van 38 zorgwoningen gerealiseerd. De 38 PG plaatsen worden gebouwd tegen het bestaande zorgcomplex. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden tot één gebouw. In Valkenheim wonen mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. Mensen met een psychogeriatrische aandoening, zijn vaak graag in beweging. Ze lopen veel en hebben de behoefte zich vrij en onbeperkt te bewegen. Dat kan bij Valkenheim.

Onbeperkt bewegen binnen de muren van de locatie. Daarom moesten we in de bouw rekening houden met gesloten deuren aan de buitenkant, maar open ruimtes in het interieur. Zo kunnen bewoners niet alleen de straat op, maar kunnen zij wel onbelemmerd door de gebouwen en de binnentuin wandelen. Daarbij werd nadrukkelijk gekeken naar de veiligheid van bewoner, verzorger en bezoeker.

Elke bewoner heeft een ruime eenpersoonskamer, met een ruime afdeling. Op elke afdeling wonen twaalf mensen, die samen gebruik maken van een huiskamer. Ook is er een kleinere, afgeschermde ruimte waar bewoners zich kunnen terugtrekken om tot rust te komen.

Modern comfort en duurzaam

Bij het realiseren van het nieuwe pand werd er veel aandacht besteed aan duurzaamheid en modern comfort. Valkenheim beschikt over een snoezelbadkamer. Een plek voor persoonlijke verzorging en voor rust en ontspanning. Mooi gekleurd licht, zachte muziek en rustgevende projecties op de muren creëren een sfeer waarin mensen helemaal tot rust komen. Mensen met dementie hebben baat bij dit soort ruimtes.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat we één nieuwbouw paviljoen aan het huidige gebouw zouden toevoegen, maar de plannen werden al snel achterhaald door de realiteit. Limburg kent een sterke dubbele vergrijzing en Valkenburg is wat dat betreft koploper in de regio. De vraag naar PG neemt toe. Samen met Sevagram hebben wij gezorgd om de businesscase rond te krijgen voor de realisatie van drie keer zoveel PG-plaatsen, door deze onder te brengen in een gebouw van drie bouwlagen.

Juli 2021: rampspoed, maar de bouw ging door

Half juli veranderde alles in Zuid-Limburg. In de laatste fase van de ruwbouw – de metselaars stonden nog op de steigers om de gevels op te trekken – traden rivieren buiten hun oevers en sloeg het water verwoestend toe. Met Valkenburg – en Valkenheim in het bijzonder – als middelpunt van de rampspoed. We moesten alle bewoners evacueren en onderbrengen in andere Sevagram-locaties. De ravage was enorm. Niettemin stonden wij na enkele dagen alweer op locatie. Het werk heeft welgeteld één week stilgelegen. Uiteindelijk is het project zelfs een week eerder opgeleverd dan gepland! De eerste cliënten weer terug naar hun nieuw thuis in hun vertrouwde omgeving. Voor de overige geëvacueerden worden momenteel tijdelijke paviljoens ingericht, zodat ook zij zo snel mogelijk weer deel kunnen uitmaken van Valkenheim.

Interview Sevagram

Lees meer over de samenwerking tussen Sevagram en Smeets Bouw

Lees meer

Projectdetails

Plaats Valkenburg
Opdrachtgever Sevagram
Programma PG-locatie met 38 zorgwoningen
Architect Widdershoven architecten
Constructeur Process BBFM